Тыйым салынған өнімдер тізімі
119. Тәрбиелеу және білім беру объектілерінің қоғамдық тамақтану ұйымдарында мыналарды:
1) қатық, сүзбе, айранды;
– туралған ет қосылған құймақтарды;
– флотша макаронды;
– зельцтер, форшмактар, сілікпелер, паштеттерді;
– кремі бар кондитерлік өнімдерді;
– тұтыну қаптамасындағы кондитерлік өнімдер мен тәттілерді (шоколад, кәмпит, печенье);
– морстар, квастарды;
– фритюрде қуырылған өнімдерді;
– шала пісірілген жұмыртқа, қуырылған жұмыртқаны;
– күрделі (4 компоненттен артық) салаттарды; қаймақ пен майонез қосылған салаттарды;
– окрошканы;
– саңырауқұлақтарды;
– өнеркәсіпте дайындалмаған (үйде дайындалған) тамақ өнімдерін;
– тез дайындалатын құрғақ тағамдық концентраттар негізіндегі бірінші және екінші тағамдарды;
– газдалған, емдік және емдік-асханалық минералдық суды, тәтті алкогольсіз сусындарды, алкогольсіз энергетикалық (сергітетін) сусындарды, диффузиялық қойылтылған шырындарды (қаптамаланған минералды және ауыз суды қоспағанда);
– фаст-фудтар: гамбургерлер, ход-догтар, чипсілер, кептірілген нан, қытырлақ нанды;
– ащы тұздықтар, кетчуптар, ащы дәмдеуіштерді (бұрыш, ақшелкек, қыша) дайындауға және өткізуге;
2) мыналарды:
– пастерленбеген сүтті, термиялық өңделмеген сүзбені және қаймақты;
– суда жүзетін құстың жұмыртқасы мен етін;
– ауыл шаруашылығы малының сырқаттанушылығы бойынша қолайсыз шаруашылықтардың сүтін және сүт өнімдерін;
– тіл, жүректі қоспағанда өнімді мал мен құстың субөнімдерін;
– механикалық түрде сылынып алынған өнімді малдың етін және құс етін;
– құс етінен алынған құрамында коллаген бар шикізатты;
– сойылған өнімді мал мен құстың қайта мұздатылған өнімдерін;
– генетикалық түрлендірілген шикізаттар және (немесе) құрамында генетикалық түрлендірілген көздер бар шиізаттарды;
– йодталмаған тұзды және құрамында темір бар витаминдермен, минералдармен байытылмаған (фортификацияланбаған) жоғарғы және бірінші сұрыпты бидай ұнын пайдалануға жол берілмейді.